Steeds meer mensen hebben te maken met slaapproblemen. Van moeite met inslapen tot regelmatig wakker worden en zelfs korte nachten; het lijkt een steeds vaker voorkomend probleem te worden. Slaap wordt vaak gezien als het belangrijkste herstelmoment van de dag, maar is dat ook echt zo?
Verschillende slaapfasen
Wist je dat je niet de hele nacht in dezelfde slaapfase blijft? Je doorloopt cycli van lichte slaap, diepe slaap en REM-slaap, waarbij elke fase zijn eigen rol speelt in het herstelproces. De diepe slaap is bijvoorbeeld cruciaal voor lichamelijk herstel, terwijl de REM-slaap vooral belangrijk is voor het verwerken van emoties en herinneringen. Dit maakt het belang van een goede nachtrust des te duidelijker.
Hormonen en slaap
Hormonen spelen een belangrijke rol in je slaapritme. Melatonine, bijvoorbeeld, wordt het “slaaphormoon” genoemd en helpt je in slaap te vallen. Cortisol, daarentegen, het “stresshormoon” en kan je juist wakker houden. Door een verstoring in deze hormonenbalans, bijvoorbeeld door stress of een onregelmatig dagritme, kunnen slaapproblemen verergeren.
Welke invloed heb je zelf op je slaap..
Wat is de rol van jouw gedachten en overtuigingen op je slaap? Deze kunnen namelijk een enorme invloed hebben op hoe je je nachtrust ervaart. Zo had ik zelf de overtuiging dat ik precies acht uur moest slapen om goed te kunnen functioneren. Als ik wist dat ik maar zes of zeven uur zou slapen, raakte ik gestrest, wat er alleen maar voor zorgde dat ik nog slechter sliep. Deze gedachtegang bleek echter niet waar te zijn. Het gaat niet alleen om de kwantiteit van je slaap, maar ook om de kwaliteit.
Het is dan ook belangrijk om eens stil te staan bij je eigen overtuigingen over slaap. Kloppen ze wel met de werkelijkheid? En hoe beïnvloeden deze gedachten jouw slaapervaring? Door je bewust te worden van deze overtuigingen en ze eventueel bij te stellen, kun je een grote stap zetten naar een betere nachtrust.
Luister naar de podcast voor een diepgaand gesprek over dit fascinerende onderwerp en ontdek hoe je je slaapkwaliteit kunt verbeteren. We zijn benieuwd naar jouw inzichten!
Luister aflevering 14